5 načina kako lakše probaviti hranu, stres i emocije

5 načina kako lakše probaviti hranu, stres i emocije

Svatko od nas sigurno se može prisjetiti osjećaja nervoze prije važnog ispita, uzbuđenja prije dugo iščekivanog poljupca ili nelagode nakon poslovnog nuspjeha. Iako se radi o emocijama ili stresu koje povezujemo s našim mozgom ili srcem, činjenica je da sve to “probavljamo”– u trbuhu. 


Naime, naš mozak i probavni organi povezaniji su nego što smatramo. Čak 80% svih neurotransmitera u tijelu se proizvodi upravo u probavnom traktu. O njihovoj uskoj povezanosti govori i činjenica da se u embriju mozak i probavni trakt razvijaju iz iste stanice, potom jedan odlazi gore a drugi dolje, no zadržavaju tu vezu tijekom cijelog života. 

Naš živčani sustav sastoji se od nebrojenih neurona koji su u stanju neprestane komunikacije i razmjene informacija između osjetila i mozga, a sve silne informacije naš mozak jednostavno ne stigne obraditi bez milijuna neurona koje se nalaze u želucu i crijevima i funkcioniraju kao svojevrsni drugi mozak - koji je također odgovoran za regulaciju naših osjećaja, sudjeluje u interpretaciji informacija iz okoline kao i u donošenju odluka. Zato kažemo da je naša probava naš “drugi mozak”.

Neke od naših fizičkih reakcija na stres, strah ili nelagodu jesu pognuta leđa, hiperekstenzija prstiju na nogama i rukama, podvlačenje trtice i “skraćivanje” torza, pogotovo područja solarnog pleksusa. Na taj način želimo zaštiti svoj prednji dio tijela i ublažiti emociju koja je nastala. Međutim, reakcija se ne događa samo izvana. U tom trenutku u našem tijelu mozak i probava “ubrzavaju” interakciju, a rezultat mogu biti probavne smetnje uzrokovane grčenjem crijeva - zatvor ili proljev. Stres može pogoršati i već prisutne probavne bolesti kao npr. sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i upalne bolesti crijeva (IBD).


Za naše cjelokupno zdravlje neophodno je uspostaviti ravnotežu u probavnom sustavu budući da je naš “drugi mozak” zaslužan za stvaranje sratonina i dopamina – neurotransmitera zaduženih za regulaciju našeg emocionalnog stanja.


Evo nekoliko ideja kako olakšati posao našem “prvom” i “drugom mozgu” u trenucima kad smo pod stresom i kada prevladavaju nelagodne emocije.

 

1. Povećajte unos zdravih masti


Hrana bogata zdravim mastima i Omega-3 kiselinama poznata je po tome što može izbalansirat funkcije vašeg mozga, pomoći u stresnim situacijama, pospiješiti probavu, ali i rad vašeg srca. Tu spadaju namirnice kao što su avokado, laneno ulje, kokosovo ulje, pročišćeni malsac – ghee, svježa plava morska riba, sjemenke, orasi. Bez obzira jedete li meso, ribu ili ste možda vegetarijanci ili vegani – pronađite svoj najdraži izvor zdravih masti i omega-3 kiselina.

 

2. Pripremite i umirite želudac Cidrani Synbiom


Osim probiotika, za zdravlje vaše probave iznimno važni prebiotici – vlakna koja hrane dobre bakterije te pomažu njihovom razmnožavanju i aktiviranju u probavnom sustavu. Cidrani Synbio, pravo food tech rješenje, nježan je fermentirani plant based napitak koji sadrži sve što vam je potrebno za cjelovit pristup zdravlju vaše probave. Synbio će svojom blagom aromom, ali snažnim djelovanjem pripremiti vašu probavu za uživanje u obroku i apsorpciju hranjivih tvari, a nakon jela upotrijebite ga kao savršen digestiv koji može smiriti želudac i skratiti vrijeme prolaska hrane kroz probavni kanal. Razrijedite 15 ml Synbia u vodi i zaboravite na osjećaj težine i umora nakon jela. 

 

3. Isprobajte “HA” vježbu disanja


Kod ove jednostavne vježbe najteži dio je – sjetit se napraviti je u pravom trenutku. Može biti učinkovita kod otpuštanja stresa, straha, ljutnje, napetosti ili treme, a rado ju rade i djeca. Radi se u stajaćem položaju u kojem su stopala u širini kukova. Duboko udahnite i zadržite dah. Dok držite dah ruke vrtite 4 puta unatrag (kao da se zagrijavate za svoj meč), a nakon toga tri puta unaprijed i četvrti put izdahnete i glasno izgovorite “HA” te spustite torzo u pretklon prema stopalima. Opustite glavu i čeljust. Ponovite nekoliko puta dok ne primjetite osmijeh na svom licu i popuštanje napetosti u trbuhu.

 

4. Osvježite se Cidrani kombuchom Calm


Cidrani kombucha prva je na svijetu esencija kombuche s wild mother kulturom, bez rafiniranog šećera. Spoj moćne prirode i inovativne recepture rezultirao je ovim živim organskim eliksirom u jedinstvenom praktičnom pakiranju koje možete imati uz sebe uvijek i svugdje. Ovaj fermentirani napitak na bazi SCOBY-a (“symbiotic culture of bacteria and yeast”), čije podrijetlo seže iz drevne Kine gdje su ga tradicionalno stoljećima koristili za zdravlje probave, pravo je multiosjetilno alkemijsko iskustvo. Calm je vaša dnevna doza mira prizvanim najkvalitetnijim aromatičnim biljem koje se od davnina koristi za umirivanje uma i utišavanje vrtloga misli. Mirisi muškatnog oraščića, cimeta, metvice, limunske trave, klinčića, komorača, kopra, kima i zvjezdanog anisa dat će vam priliku da zastanete i duboku udahnete. 

 

 

5. Regenerirajte se preko noći uz Nighty Night Nootropicse


Bez dubinskog i kvalitetnog odmora tijekom noći, kroz dan ne možemo dati svoj puni potencijal. Zato su stručnjaci iz Cidrani tima kreirali jedinstvenu i potpuno prirodnu formulu visoke tehnologije koja će vas “isključiti” iz svakodnevnice i koja je osmišljena s namjerom da pruži iskustvo dubinskog oporavka, relaksacije i regeneracije. Nighty Night je dodatak prehrani koji sadrži nootropicse – optimalan spoj ekstrakata drevnih biljaka, vitamina, minerala i aminokiselina čija je formula bazirana na bilju koje se tradicionalno koristilo za smirenje i dubinski odmor kao preduvjet za otključavanje svog punog potencijala.

Nootropicsi su relativno nov pojam, ali njihove formule u ovom sastavu  temeljene su na biljkama koje se već tisućama godina u kineskoj i ayurvedskoj medicini koriste za poticanje opuštanja nakon napornog dana, kvalitetan san, smiren um, dugovječnost i balans. 

Back to blog