“Magične molekule mladosti” protiv starenja i problematične kože

“Magične molekule mladosti” protiv starenja i problematične kože

Svaka je faza života obilježena različitim evolucijskim aspektima, poput nevinosti djetinjstva, spontanosti mladosti i zrelosti odrasle dobi. Iako proces starenja može biti vrlo izazovan, svaku godinu više možemo promatrati kroz prizmu mudrosti – priliku za usvajanje novih lekcija i novih izazova koji će nam pomoći u daljnjem rastu te dar koji možemo dijeliti s mlađim generacijama.

Frederich Nietzsche rekao je da je zrelost čovjeka povratiti spokoj s kojim smo se igrali dok smo bili djeca. I zaista, zrelost je idealna prilika za “novu partiju”, vraćanje spokoja kojeg smo možda izgubili ubrzanim načinom života, brigom o djeci, ili napredovanju u karijeri.

Procesom starenja neminovno mijenjamo sliku o samima sebi, ali prihvaćanje cijelog procesa i briga o zdravlju ujedno je i prilika za povaratak sebi i provjeru koliko zaista volimo i prihvaćamo sami sebe. U tom procesu jednu od ključnih uloga ima mikrobiota – svi organizmi (bakterije, gljive, virusi) koji žive u/na ljudskom tijelu. Najveći dio mikrobiote otpada na bakterije, a najviše ih je u probavnom sustavu.  Za razliku od mikrobiote, pod pojmom mikrobiom podrazumijevamo cijeli genetski materijal tih organizama. Mikrobiom ljudskog crijeva posjeduje više od 3 milijuna gena. Nova istraživanja pokazuju da kolonizacija bakterijama započinje već dok se dijete razvija u maternici. Prvi mikroorganizmi koji koloniziraju tijelo novorođenčeta  potječu iz rodnice majke te iz okoliša. Mikrobiom dobiva svoju stabilnu strukturu  kad dijete napuni 3 godine i tada prehrana postaje glavni faktor koji formira mikrobiom. Kad probavni sustav dobro funkcionira, može apsorbirati hranjive tvari – zahvaljujući prijateljskim bakterijama – i riješiti se toksina i kemikalija. Tada se cijelo tijelo osjeća zdravo, a naša koža nije iznimka. S druge strane, kada vam nedostaje prijateljskih mikroba u crijevima potrebnih za učinkovito održavanje probave, jedno od prvih područja gdje će se materijalizirati ovaj problem je vaša koža. Gljivice i loše bakterije mogu prevladati i dovesti do kronične, sustavne upale, koja se manifestira kao akne, crvenilo, iritacija, suha koža, pa čak i prerano starenje.

Coco Chanel rekla je da brigu o ljepoti treba započeti od brige za srce i dušu, inače vam nikakva šminka neće pomoći. Ipak, briga o prehrani i načinu života uveliko može pomoći kod usporavanja samog procesa starenja. Za usporavanje procesa starenja i lijepu kožu možemo koristiti jednostavne, prirodne, neinvazivne metode koje nam pritom neće isprazniti novčanik. Za zdravlje kože važno je održavati probavu u balansu i “hraniti” ju dobrim bakterijama, probioticima, postbioticima i prebioticima koje možemo pronaći u fermentiranim proizvodima, a jedan od jednostavnih učinkovitih načina je i konzumacija polifenola – “magičnih molekula mladosti”.

Polifenoli obuhvaćaju brojne namirnice - uglavnom biljnog podrijetla - bogate aknitioksidansima. Hrana bogata antioksidansima poznata je po svojim anti-age svojstvima, naročito kad je riječ o djelovanju protiv efekta stresa uzrokovanog UV zrakama. Hrana bogata polifenolima u osnovi djeluje na sprječavanje širenja slobodnih radikala koje uzrokuju faktori poput štetnog utjcaja sunca ili zagađenja, što ubrzava razvoj vidljivih znakova starenja. Što više antioksidanasa jedemo, bolje će se naša koža nositi sa ovom vrstom oksidacijskog stresa - zato je važno da u ishranu uključimo namirnce bogate polifenlima ako želimo blistav i zdrav.

Polifenoli hrani često daju kiseo ili gorak ukus i nalaze se u velikom broju prirodnih sastojaka, naročito u sirovom povrću, voću, biljkama i začinima. Rafinirana ili obrađena hrana sadrži niži nivo polifenola. Opće je pravilo – obojena hrana poput borovnica, nara i crnog grožđa sadrži viši nivo polifenola zahvaljujući prisutnosti pigmenta antocijana. Ostali dobri izvori su kim i kurkuma - za maksimalni efekt pokušajte da kombinirati crni papr i kurkumu. Polifenolima su bogati još: klinčić, kakao prah (organski, bez šećera), crni ribizl, borovnice, kupine, jagode, maline, grah, orašasti plodovi, artičoke, cikorija.

Cidrani octi posjeduju čak 8000 mg polifenola po litri, a nastali su od probrane sorte cider jabuka koje su iznimno potentne jer sadrže pravo bogatstvo antioksidansa, posebice polifenola.

Ispijanjem 1-2 žlice Cidrani octa razrijeđenog u čaši vode unosimo ove “molekule mladosti”, ali i dobre bakterije za našu mikrobiotu.

I ne zaboravite da starenje i bolest nisu sinonimi. Prihvaćanje promjena na tijelu ujedno znači i vrijeme zrele ljubavi, mudrosti i životnog iskustva i u tome zaista trebamo uživati.

 

Back to blog