Može li jabučni ocat postati saveznik u borbi protiv kilograma?

Može li jabučni ocat postati saveznik u borbi protiv kilograma?

Jabučni ocat se već od antičkih vremena koristi u različitim kulturama kao narodni lijek, začin i konzervans te je jedan od najpoznatijih prirodnih saveznika za podizanje imuniteta. Međutim, prema trendovima i unosa ključnih riječi u Google tražilicu „jabučni ocat mršavljenje“ i „jabučni ocat za mršavljenje“, možemo ustanoviti da je on i na listi poželjnih saveznika za pomoć pri mršavljenju. Na našim prostorima u ovoj se godini o jabučnom octu najviše pretraživalo u srpnju. Pretpostavljamo da je to zbog utjecaja pandemije koja nas je zadesila te eventualnom višku kilograma iz čega proizlazi želja za čišćenjem organizma i dovođenja tijela u „formu“, a trend se nastavio i u jesen.

Izraz "ocat" dolazi od francuske fraze vin aigre, što znači kiselo vino. Glavni sastojak jabučnog octa su upravo jabuke u kojima možemo pronaći vlakna, vitamine A, K, C, kalij i željezo, a obiluju i antioksidansima, tako da ih nemojmo zaboraviti!

Hrana rapidno gubi na svojoj nutritivnoj vrijednosti zbog čega je ljudi konzumiraju sve više, unose sve više kalorija a manje mikronutrijenata, što rezultira pretilošću, umorom i lošom probavom. Zato se naš tim fokusira na visoku količinu mikronutrijenata u našim proizvodima i tradicionalne metode konzerviranja, prvenstveno fermentacije koja ima snažna probiotička svojstva i zdrave bakterije koje u probavnom sustavu povoljno utječu na imunitet.

Što kažu istraživanja?

Meta analiza koja je napravljena 2017. godine istraživala je učinak unosa octa na odgovor glukoze u krvi nakon obroka. Rezultati istraživanja sugeriraju da ocat može biti učinkovito sredstvo u smanjenju razine glukoze i inzulina u krvi nakon obroka, što ukazuje da bi se mogao smatrati dodatnim alatom za poboljšanje kontrole glikemije.

Također, još jedno malo istraživanje od 39 sudionika je pokazalo da nakon 12 tjedana svakodnevne konzumacije 30 mililitara jabučnog octa uz dnevno smanjenje energetskog unosa hrane od 250 kcal, ima zanimljive rezultate: sudionici koji su konzumirali jabučni ocat su imali niži indeks tjelesne mase i manji opseg struka od onih koji ga nisu konzumirali niti su smanjivali energetski unos hrane. Ovo istraživanje daje nam ideju kako će jabučni ocat biti vrlo zanimljiv za nadolazeća znanstvena istraživanja s obzirom na borbu s pretilošću koju danas vodi veliki broj osoba.

Kako instalirati dobre navike?

Jabučni ocat nije dijetni preparat i važno je znati da ne postoji čarobna formula za brzo gubljenje željenih kilograma. Odluka za gubitkom tjelesne težine i pozitivnim učinkom treba uključivati mnogobrojne faktore, kao što su pravilan odabir namirnica, tjelesna aktivnost, edukacija te odluka o promjeni životnog stila.

Naš današnji život u osnovi je zbroj naših navika. Naša tijela i mozak ovise o radnjama i obrascima koji se definiraju tijekom vremena u njihovoj stalnoj prisutnosti i užitku koji proizlazi iz znanja i predvidljivosti. No što ako želimo stvoriti nove navike? Kako to učiniti? Ključ stvaranja dobrih navika i „razbijanja“ loših je razumijevanje načina na koji ih možete izmijeniti u skladu sa svojim potrebama. Predlažemo vam jednostavan okvir kroz tri koraka, koji vam može olakšati pridržavanje novih navika kako biste poboljšali svoje zdravlje, svoj posao i svoj život općenito.

1. Vrijeme/alarm (podsjetnik na promjenu)

Ovaj korak promatrajte kao jednu od lego kockica s kojima nešto želite izgraditi, a naša znana prva kockica je najčešće – nemam vremena. Umjesto toga, probajte postaviti sebi pitanje, što mi se događa kad se ne držim zdravih navika? Mijenja li to moj izgled? Stvara li mi to samo trenutan osjećaj zadovoljstva? U većini slučaja, vaše navike signal su i kako se osjećate.

Bitno je da razumijete razlog zašto se ove navike pojavljuju, tada možete lakše pronaći novu zdravu naviku koja će popuniti tu prazninu. Zapamtite, loše navike se zamjenjuju, a ne uklanjaju. Kako postići promjenu? Zapišite si svoju novu rutinu, npr. svako jutro uz omiljenu kavicu, popit ću čašu vode s jednom žlicom Cidrani jabučnog octa kako bi potaknuo/la svoj metabolizam. Zalijepite si podsjetnik na kuhinjski ormarić ili namjestite podsjetnik/alarm na vašem mobitelu. Neka vam to bude prva mala promjena rutine koja se odnosi na vaše zdravlje i gušt uz kavu.

2. Usvajanje nove navike

Ako želite izgraditi nove navike, tada morate prevladati „znakove“ koje je vaš mozak kolekcijom mnogobrojnih navika već usvojio kroz mentalni, fizički i emocionalni oblik. U suprotnom, izgradnja nove navike će biti poput prazne ploče. Obratite pozornost na jutarnju rutinu te uz alarm, moćan način za izgradnju onih boljih navika koje si priželjkujemo, usvojite svoju svakodnevnu rutinu. S vremenom ova će navika postati vaša nova rutina.

3. Nagrada za uspjeh

Kad pokušavate svoju novu rutinu integrirati u život, nemojte se bojati i nagraditi. Pa tko ne voli nagrade? Ipak smo se potrudili i izgradili novu rutinu. Zaslužujemo je, zar ne? Kad nam mozak počne očekivati nagradu - žudnju za endorfinom (tzv. hormonom sreće - neurotransmiter, koji prenosi informaciju od jedne do druge stanice u živčanom sustavu našeg mozga i odmah djeluje), postat će nam automatska navika pripremiti svoj jutarnji napitak uz kavu. Ne zaboravite, ono što pokreće rutinu, mora potaknuti i želju za nagradom. Podijelite taj uspjeh sa svojim bližnjima i pokažite im kako je moguće izmijeniti svoje navike. Jer ključno je vjerovanje. Da bismo nešto promijenili, moramo vjerovati u promjenu i u sebe.

Mogli biste već danas nešto promijeniti, zar ne?

Kako upotrebljavati jabučni ocat?

Ako imate u planu izmijeniti vlastiti jelovnik ili ga obogatiti prirodnim blagodatima, tada preporučujemo da jabučni ocat pomiješate s vodom kako bi ga razrijedili. Razrijeđen okrjepljuje i hidratizira iznutra te potiče metabolizam, posebno kada dodate začine po želji.

No, najprije nekoliko crtica o Cidrani jabučnom octu. Vođeni vizijom dugovječnosti i zdravlja, naš je tim kreirao sirovi nepasterizirani jabučni ocat s "divljom majkom". Naša divlja majka nastaje u procesu fermentacije. Zbog majke koju sadrži i probiotičke kulture on je visokofunkcionalni fermentirani tonik od jabuka s najvećom količinom polifenola u Europi, čak 8000 mg/po litri. Idealan je za osvježenje, jačanje imuniteta i poticanje metabolizma.

Recept: Jesensko osvježenje za poticanje metabolizma

Sastojci:

1 čep Cidrani jabučnog octa

300 ml negazirane vode

Eritrit (šećer bez kalorija) po želji

Dodati svježi limun i po želji kajanski papar

Priprema:

Sve sastojke dobro promiješajte i uživajte u svojem omiljenom Cidrani napitku koji jača imunitet i čuva opće zdravlje.

Što stručnjaci misle o jabučnom octu?

„Jabučni ocat je tradicionalan proizvod nastao od fermentiranog soka od jabuke, a koristi se u preljevima za salatu, kao začin u marinadama ili kao konzervans za jesenske zimnice. Osobno sam ljubitelj jabučnog octa jer ima, za moj ukus jednu nježniju i lakšu notu koja ostalim octevima nedostaje. Kombiniram ga u raznim jelima i to često sa medom. Jedan od meni dražih preljeva za salatu uključuje jabučni ocat, senf, med i maslinovo ulje u jednakim omjerima. Žličica razrijeđenog jabučnog octa kombinirana sa medom nakon obroka umanjiti će želju za slatkim i poboljšati zadah. Zato, ako još niste prijatelj s jabučnim octom, možda je vrijeme da postanete.“ – objašnjava nam Diana Gluhak Spajić, mag.nutr.

Back to blog