Po čemu je cold brew kava toliko posebna?

Po čemu je cold brew kava toliko posebna?

Njene poznate magijske moći znali su afrički i arapski iscjelitelji te ju koristili kao lijek, drevne Inke su pili kavu jer su vjerovali da razvija posebne mentalne sposobnosti, a francuskom kralju Luj XIV. se toliko svidjela da ju je dao zasaditi u svom pariškom vrtu Jardin des Plantes. Danas farmacija službeno kategorizira kofein kao lijek i kao aditiv za hranu, a fraza „coffee break“ označava vjerojatno najomiljeniju pauzu tijekom radnog vremena.

Kava je voće, bogat izvor kofeina, te sadrži još barem 300 drugih aktivnih sastojka među kojima su vitamini, ugljikohidrati, proteini, aminokiseline, alkaloidi, lipidi, minerali, fenolni spojevi te antioksidansi (klorogenična kiselina, niacin B3 itd).

Iako se stalno vode rasprave o njenim pozitivnim i negativnim stranama, kava ostaje i dalje omiljeni napitak većine. Poznato je da kofein ubrzava metabolizam, širi krvne žile, pomaže sagorijevanju masnoća, povećava cirkulaciju serotonina (od tuda onaj dobar osjećaj), poboljšava mišićni sustav pa se preporučuje prije treninga, a smanjuje rizik i od nekih bolesti. Koristi se čak i u svrhu ljepote, bilo da se primjenjuje protiv celulita, za piling kože, protiv bora ili za pomlađivanje. No ipak, od svih utjecaja koje kofein ima na naš organizam - mozak i probava su joj vjerojatno najviše podložni.


Iako daje mentalnu bistrinu i pomaže protiv depresije, kofeinska kiselina iz kofeina često zna teško „sjesti“ na želudac, pa može biti uzrokom proljeva ili žgaravice, čak i glavobolje, te nervoze i iscrpljenosti organizma. Ujedno, previše kofeina može poremetiti prirodni cirkadijalni ritam te automatski i prirodnu regeneraciju organizma. Zato je Cidrani tim pristupio ovom kultnom napitku koristeći razvoj tehnologije i ulogu hrane u funkcionalnosti kreirajući Niksen instant cold brew kavu.

 

Što je cold brew kava?

Za razliku od standardne kave koja se radi s vrućom vodom i kuha oko 5 minuta, cold brew kava se radi s hladnom vodom (ili sobne temperature) i ne kuha se. Ovakva kava dobiva se metodom namakanja u vodi između 12 i 24 sata. Na taj se način molekule kofeina ekstrahiraju na nježan način. Što je dulje pustimo da odstoji, dobivamo jači okus. Dok klasična kava zbog reakcije s vrućom vodom otpušta ulja koja oksidiraju te kofeinsku kiselinu koja daje gorko-kiselkast okus, cold brew kava je čak  70% manje kisela. Stoga je njena aroma prirodno više slađa i orašasta.

Nakon što je odstajala namakanjem, dobro se promiješa i procijedi kroz sito i gazu, nakon čega se može uživati u njenom božanstvenom okusu. Može se krenuti s omjerom miješanja 1 šalice mljevene kave i 4 šalice vode te vremenom prilagođavati okus i jačinu kave prema svojim željama ili potrebama. Iako radi hladne ekstrakcije može sadržavati 10 do 20% manje kofeina od tople kave, ona ipak predstavlja svojevrstan koncentrat. Kofein je inače topiv u vodi i mastima i što je dulje u doticaju s vodom, više će se asimilirati u nju. 

Cold brew kavu odlikuje još i pozitivan utjecaj na probavu i mozak. Standardnu kavu zbog kiselog okusa vrlo često pijemo u kombinaciji s mlijekom i šećerom. Kofeinska kiselina u kombinaciji s mliječnom kiselinom još više potiče želučanu kiselinu. A ako uzmemo u obzir da je kava dodatno diuretik, ona može dovesti i do povećanja kiselosti organizma. To sve može uzrokovati promjene u raspoloženju narušavajući proizvodnju kortizola i serotonina te mnogih drugih neurotransmitera koji se proizvode upravo u crijevima. Već smo pisali kojih je 5 načina za lakše probavljanje hrane, stresa i emocija, pa provjerite kako u tim situacijama možete umiriti želudac. Cold brew, s druge strane, pruža nam sve benefite kave zbog kojih je toliko volimo, a pritom nježnije sjeda na želudac.

 

Zašto Niksen cold brew kava?

Ako ste odmah pomislili da nemate vremena 24 sata pripremati kavu, reći ćemo vam da smo upravo zato kreirali Niksen cold brew kavu koja ne samo da štedi vaše vrijeme, već pruža i sve posebnosti i bogatu aromu kojom se diči cold brew.

Niksen cold brew kava dolazi u obliku instant pakiranja koje može trajati do 18 mjeseci, a njena priprema je toliko jednostavna da ju je dovoljno pomiješati s 100 ml hladne vode – i kava je gotova doslovno u par sekundi. Niksen cold brew kava ne zahtijeva da je držite u frižideru (za razliku od regularne cold brew kave), a zbog svog praktičnog pakiranja stane u svaki džep, gdje god se nalazili – u autu, na planinama ili plaži.

Niksen cold brew kava blend je 100% arabika kave iz Kolumbije i Etiopije i krase je note lješnjaka i čokolade, a osim u vodi, možete je otopiti i u biljnom mlijeku ili dodati vrhnje za kremoznost.

Poput pravog nježnog diva, jedna mala šalica cold brew kave može stoga biti vrlo moćna. Niksen cold brew je prva instant kava u Europi topiva u hladnoj vodi, snage čak 1.5 espressa. Ne sadrži aditive, šećere ni dodatna sladila.

 

Postoji li razlika između cold brew i iced kave?

Iced brew kava odnosno ledena kava se i dalje radi s vrućom vodom standardnim postupkom pripreme. Zatim se hladi, često dodavanjem leda ili hladnog mlijeka koji ju ustvari samo razvodnjavaju. Osim toga, i dalje zadržava kiselost. 

 

Zašto nas cold brew kava asocira na ljeto?

Do sada ste već sigurno pretpostavili zašto cold brew kava može biti omiljeni napitak za ljeto – prirodno slatkog je okusa, istovremeno hladna i lagana, zdrava i moćna, a idealno se kombinira i s omiljenom ljetnom poslasticom - sladoledom od vanilije. Ovaj ljetni desert ima i svoj naziv – affogato.

 

 

Hladnu kavu možete slobodno kombinirati i u koktelima. Stavite Niksen cold brew kavu u visoku čašu, i nadolijte tonikom po želji – i dobili ste tonik-kavu. A ako tonik zamijenite likerom od jaja, stavite ga u čašu s kavom, te dodate veliku žlicu tučenog vrhnja i ukrasite na kraju kakaom u prahu – dobili ste nizozemsku kavu

 

Stoga, funky organsko ljeto možete imati i vi dok ležite na plaži, napravite si svoju Niksen instant-icu u tren oka, i rashlađujete se rapsodijom orašastih okusa kave.

Zato smo vam omogućili da možete nabaviti svoju omiljenu Niksen cold brew kavu po povoljnijoj cijeni putem našeg web shopa. Požurite, jer zalihe se brzo tope. Baš poput sladoleda u omiljenoj kavi na vrućem suncu. Samo kažemo.

Back to blog